30 mei 2014 Door: Wendy Soeters Categorie: Videoproductie
Waarom je geen standaard bedrijfsvideo moet willen
Bij menig MKB-bedrijf dat besluit om iets te gaan doen met video, wordt als eerste gedacht aan een bedrijfsvideo. Een hele voor de hand liggende keuze. De bedrijfsvideo is een vorm van video waar de meeste bedrijven mee beginnen. Maar… is een bedrijfsvideo wel de beste manier om je bedrijf aan de wereld te presenteren?
De eerste vraag die ik stel bij bedrijven als ze ons benaderen voor het maken van een bedrijfsvideo is dan ook vaak: “Waarom wil je een bedrijfsvideo?”. De fout die vaak wordt gemaakt, is dat gelijk in vorm en middel gedacht wordt. Terwijl de werkelijke behoefte heel anders kan zijn. Ik zeg hiermee niet per definitie dat je géén bedrijfsvideo moet laten maken, maar ik vind wel dat het een weloverwogen beslissing moet zijn.
Heeft de bedrijfsvideo een slechte naam?
De gemiddelde bedrijfsvideo is niet bepaald sterk. Het bedrijfslogo komt een paar keer langs in verschillende vormen, we zien de medewerkers van het bedrijf aan het werk en er wordt een verhaal verteld over de diensten en/of producten die het bedrijf levert en welke kernwoorden hoog in het vaandel staan.
Om te illustreren wat ik bedoel met de makken van de gemiddelde bedrijfsvideo, een mooi sceptisch voorbeeld:
De meeste bedrijfsvideo’s worden gemaakt vanuit het oogpunt van het bedrijf dat de video gaat aanbieden aan (potentiële) klanten. Het bedrijf brengt de informatie die zij belangrijk vinden. “Wij van WC-eend…”, vaak een typisch gevalletje borstklopperij. Maar is dat ook wat – in het geval je de video op je website wilt gaan gebruiken – je websitebezoeker belangrijk vindt?
Hoe vaak klik jij op ‘Play’ als je op de homepage van een website komt en je ziet daar prompt een bedrijfsvideo staan? Waarschijnlijk weet je voordat je de video afspeelt niet eens welke inhoud je kunt verwachten. En als je de video afspeelt: Kijk je de video af? En is de informatie relevant voor jou?
Mijn advies als je nadenkt over een bedrijfsvideo: denk goed na voor je die beslissing maakt. Misschien is het binnen jullie vakgebied wel beter om een andere invalshoek te kiezen, en dus ook een heel ander soort video. Het gaat er immers niet om dat je een video hebt als bedrijf voor je (potentiële) klanten, maar dat je daarmee ook de informatie biedt waar ze naar op zoek zijn. Het gaat er dus niet om DÁT je als bedrijf een video hebt om te laten zien, maar vooral HOE je dit doet.
Wanneer wél een bedrijfsvideo?
Je kunt gerust aan de slag met het maken van een bedrijfsvideo, zolang je maar bedenkt dat het wel interessant én leuk moet zijn voor de kijker. Saaie en inhoudelijke teksten vind niemand interessant. En je moet je afvragen hoeveel hiervan er uiteindelijk blijft hangen bij de kijker?
Verplaats jezelf in de situatie dat je op een website komt van een bedrijf met dienstverlening die voor jou interessant is, maar je kent het bedrijf in kwestie verder nog niet. Naar welke informatie ben jij dan op zoek? En op welk moment ben jij bereid om een (bedrijfs)video te gaan bekijken?
In de volgende gevallen kun je aan de slag gaan met een bedrijfsvideo:
» Krijg je van veel (potentiële) klanten vragen over het verhaal achter jullie bedrijf? Of is het voor jullie business belangrijk dat klanten een kijkje achter de schermen krijgen voor ze het vertrouwen hebben om met jullie in zee te gaan?
» Hou je bij het maken van het script rekening met de informatie waar je (potentiële) klant naar op zoek is en niet met wat het management minimaal (én allemaal!) in de bedrijfsvideo terug wilt zien komen? Mensen houden over het algemeen niet van ontzettende zelfpromotie, hou daar dus rekening mee bij het maken van je verhaal!
» Durven jullie het aan om het anders te doen dan de rest? Geen standaard corporate verhaal, maar een luchtig verhaal met daarin een gezonde dosis humor verwerkt?
Om een voorbeeld te geven van een geslaagde en humoristische bedrijfsvideo, vind je hieronder de video van het bedrijf Van Bodegraven Elektromotoren in Dordrecht. Dit vind ik persoonlijk een érg leuke video, die ik met veel plezier afkijk. En als bonus praat ik er ook nog over met anderen, zoals nu in dit artikel:
Na de productie van je bedrijfsvideo
Als je bedrijfsvideo is geproduceerd, ben je er nog niet. Dit het het stuk waar het vaak (ook nog) misgaat. De video wordt ergens op de homepage geplaatst. Liefst ergens in een hoekje, in een klein canvas. En zonder enige toelichting.
Hieronder drie tips hoe je dit ook de publicatie goed aan kunt pakken:
Maak duidelijk wat de kijker kan verwachten
Mensen vinden het over het algemeen prettig om te weten waar ze naar gaan kijken. Geef dus in de vorm van een introductietekst aan waar de video over gaat, kies een goede titel voor je video en zorg ook dat je de still (het beeld dat zichtbaar is voor je op ‘Play’ klikt) duidelijkheid schept en uitnodigt tot klikken.
Een voorbeeld van waar is aangegeven wat je kunt verwachten:
Buiten het feit dat je hiermee aan verwachtingsmanagement doet, zorg je er ook voor dat men bewust kiest voor het bekijken van je video (en niet klikt om te zien wat het eigenlijk is). Hiermee maak je de kans groter dat de video wordt afgekeken. Dat is voor een platform als YouTube onder andere een indicator dat je goede videocontent biedt, wat helpt bij een hogere indexering.
Plaats de video op een logische plek op de website
Bezoekers van je website beoordelen die in een paar seconden. Het is dus belangrijk – ook met video – dat je je informatie niet lukraak ergens plaatst. Je wilt de juiste informatie aanbieden op de juiste plek. Dit is de plek waar je websitebezoeker specifieke informatie verwacht. Een bedrijfsvideo zou bijvoorbeeld heel goed kunnen passen in de ‘Over ons’ pagina van je website. De bedrijfsvideo gaat immers over jullie als bedrijf.
Blijf testen om te kijken of de resultaten verbeteren
Je kunt je video niet even snel veranderen, maar wel de plek waar je de video presenteert en op welke manier je dit doet. Probeer te achterhalen op welke plek op de website de video waarde toevoegt voor de bezoekers, wanneer ze klikken, waarom ze klikken. Ook is het interessant om te weten naar welke informatie ze op zoek zijn én waar ze die informatie zoeken.
Meer weten over hoe je zorgt dat je video goed bekeken wordt? Lees dit blogartikel.
Zoek je een partij om je bedrijfsvideo te produceren? Bekijk dan eens onze pagina over corporate video productie.
Ik hoop dat je de informatie en de tips in dit artikel nuttig vindt. Deel dit artikel met je netwerk op Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook. Wie weet doe je een ander ook een plezier met dit artikel.
Credits afbeelding: Image after
Walter
12 juni, 2014
Die bedrijfsfilm-parodie is natuurlijk een promotievideo voor de stockvideosite. En laten we wel wezen: we mochten willen dat meer bedrijfsfilms qua visuele verhaalvertelling (om visual storytelling naar het Nederlands te vertalen 😉 ) om dat niveau zaten.
Het echte mankement is volgens mij dat er te veel gefocust wordt op ‘wat’ een bedrijf doet ipv ‘waarom’ ze dat doen en waarom het nuttig is. Bovendien worden de meeste bedrijfsfilms gemaakt op basis van een tekst, die vervolgens nauwelijks versterkt wordt door het beeld.
Typende mensen op een kantoor als het gaat over innovatie, kwaliteit en service is veel dodelijker dan de generic brand video. (Die overigens een geweldige parodie is, maar dan wel op de betere bedrijfsfilm waarin clichés effectief worden gebruikt).
De Van Bodegraven Elektromotoren video is natuurlijk geïnspireerd door de 1 dollar shave video.
Leuk artikel, btw, ookal lijkt het alsof ik alleen maar commentaar heb 😉
Wendy Soeters
12 juni, 2014
Hi Walter,
Bedankt voor je reactie. Eens met je opmerkingen. Het idee was in ieder geval om mensen aan het denken te zetten over de makken van de gemiddelde bedrijfsvideo, leuk dat je het met me eens bent. Hopelijk inspireert het een paar mensen om te gaan voor de ultieme bedrijfsvideo!
Charles
19 januari, 2015
De bedrijfsveiligheid komt er wel wat bekaaid af in de leuke video van Van Bodegraven. Het is ook meer een teaser dan een bedrijfsvideo. Overigens denk ik dat producenten liever een film van 5-10 minuten maken dan een van 2 minuten, in dat opzicht wringt het verhaal een beetje, maar naast een langere film is dit een uitstekende aandachtstrekker (alhoewel het populaire toontje zakelijk niet altijd gewaardeerd zal worden). Als producent maakt ik vroeger liever productpresentaties, daar had zowel het bedrijf als de klanten vaak meer aan.