Blog

12 feb 2015 Door: Wendy Soeters Categorie: Videoproductie

3 tips om webvideo dienst Vine in te zetten voor je business

Is Vine een hype die je moet laten gaan of is het misschien toch niet zo’n gek idee om te kijken of je het kunt inpassen in de marketingstrategie van je bedrijf? Wat is Vine en hoe zou je het kunnen gebruiken?

6 seconden. Niet meer, niet minder. Zo lang duurt een video die je maakt met Vine.

6 seconden video’s

De bedoeling van de beperkte lengte is om de creativiteit van gebruikers te stimuleren. Als dienst van Twitter ligt dit in het verlengde van de gedachte achter microblogging in 140 karakters. Met sinds 20 augustus 2013 meer dan 40 miljoen geregistreerde gebruikers.

Het leuke aspect van de dienst is dat de opname niet achtereenvolgend gemaakt hoeft te worden. De opname start bij het aanraken van het scherm en pauzeert bij het loslaten van het scherm. Dit kun je herhalen tot de 6 seconden vol zijn. Op die manier is het mogelijk om verschillende shots of momenten in één Vine video te verwerken zonder montage.

Na het publiceren wordt de video afgespeeld na het aanraken van het scherm. De video wordt vervolgens in een loop afgespeeld, waardoor de 6 seconden beeld telkens wordt herhaald. Het lijkt enigszins op een animated gif, met het grote verschil dat een Vine geluid bevat.

3 tips voor Vine als marketingtool

Ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen dat 6 seconden érg weinig is voor een video. Zeker niet omdat de meeste bedrijven met wie ik werk een video van zo’n 1,5 minuut voor ogen hebben, om het vervolgens in praktijk nog niet redden met een video van 3 minuten. Kortom, een Vine video maken is een uitdaging. Want… wat kun je kwijt in slechts 6 seconden?

Gebruik de beperking als een voordeel

Ga creatief om met de beperkte tijd die je tot je beschikking hebt in een Vine video.

Mijn ervaring is dat korte shots die achter elkaar te zien zijn een beter verhaal vertellen en voor meer dynamiek zorgen dan een Vine die achter elkaar is opgenomen. Zorg dus voor verschillende shots.

Aangezien de video zich blijft herhalen is het ook aan te raden om het begin en het einde op elkaar aan te laten sluiten.

De beperking betekent ook dat een Vine video niet voor alle doeleinden even geschikt is. Bedenk goed waar het inzetten van Vine goed voor zou kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het aankondigen van een evenement in de vorm van een trailer;
  • een demonstratie van een product dat te koop is in een webshop;
  • een snelle tour door een huis dat te koop staat;
  • een ritje in een achtbaan van een pretpark om de ‘experience’ te delen.

Dit zijn wellicht zaken waar je normaal geen video voor zou laten produceren, maar een Vine leent zich daar uitstekend voor. Of heb je er wel eens aan gedacht om je fans via Vine aan het werk te zetten?

Juiste voorbereiding is het halve werk

Ongescripte video’s laten veel ruimte voor creativiteit ‘on the scene’, maar bij een Vine video is een goed storyboard een must.

De simpele en duidelijke boodschap die je hebt geformuleerd moet in korte tijd overkomen. De beelden en eventueel audio die je gebruikt, moeten sterk zijn en het verhaal vertellen.

In 6 seconden. Het zal je nog verbazen hoe snel dat om is. Uitdenken dus, en net zo lang testen en proberen tot het goed is.

Hoe kun je een leuke en goede Vine video opnemen? Op het blog van Vine staan 6 simpele tips om Vine te gebruiken.

Kies het juiste distributiekanaal

Het succes van je Vine heeft grotendeels te maken met bereik. Bereik je je doelgroep wel?

Denk goed na over je contentstrategie. Vooronderzoek is geen overbodige luxe.

Een gedegen Social Media onderzoek kan je helpen om erachter te komen waar en door wie er over gerelateerde onderwerpen wordt gepraat. Vine is vluchtig en speelt zich af in het hier en nu en is snel te verspreiden via Social Media.

Op een kanaal als Twitter is bijvoorbeeld alles wat een uur geleden is gepost alweer oude informatie. Zorg zodoende voor relevante content.

Vergeet ook de tags niet die worden gebruikt om relevante content te vinden. Tags zijn een gemeengoed binnen sociale netwerken, dus onderzoek welke tags je het beste kunt gebruiken.

Op basis van de informatie uit het onderzoek kun je ook bepalen via welke kanalen je de Vine het beste kunt delen. Leuk feitje: uit een onderzoek (mei 2013) van Unruly blijkt dat Branded Vines vier keer zo vaak gedeeld worden dan Branded video’s.

Je kunt er naast verspreiding via Social Media ook voor kiezen om een Vine te embedden. De beste manier van verspreiden hangt samen met de inhoud van je Vine. Een Vine die inspringt op actualiteiten zal het beter doen op Twitter en Facebook, terwijl een productvideo in embedded vorm op je website beter tot zijn recht komt.

De praktijk: facts & figures

Uit het onderzoek van Unruly dat ik eerder noemde, komen een aantal interessante feiten naar boven. De cijfers zijn verworven op basis van het verzamelen van data van 10 miljoen Vines, gedurende één maand:

  • Gemiddeld bevatten 5 tweets per seconde een Vine link;
  • In het weekend worden de meeste Vines gedeeld;
  • Tussen 10-11am EDT wordt de meeste Vine activiteit gemeten (tussen 16:00 en 17:00 Nederlandse tijd);
  • Het grootste aantal Vine tweets werd (tijdens de onderzoeksperiode) verstuurd op maandag 15 april, net na de explosies bij de Boston marathon.

Matt Cooke, CTO en mede-oprichter van Unruly: “Vine wordt op dezelfde manier gebruikt als Twitter, waarbij de 6-seconden video de ‘ad’ wordt, net zoals bij een tweet van 140 karakters”. 

Beperkte mogelijkheden om je Vine te meten

We zien binnen Vine een aantal elementen terug die we kennen uit andere social media: like, comment en re-vine. Een re-vine komt neer op hetzelfde als een retweet. Daar zien we de invloed van Twitter terug.

Helaas is er geen Analytics tool beschikbaar, waardoor je niet kunt zien hoe vaak, waar ter wereld of door wie je Vine bekeken is. Bereik is buiten de werkelijke interactie die zichtbaar is dus helaas niet te meten. Wel kun je uiteraard data gebruiken van de kanalen waar via de Vine is gedeeld.

Hieronder vind je twee voorbeelden van Vines die ik persoonlijk erg sterk vond.

Hard graft – handgemaakte lederwaren uit Italie, zoals tassen en iPad cases

Dit is een voorbeeld van een Vine die embedded is op de website van een online winkel die handgemaakte lederwaren uit Italië aanbiedt, zoals tassen en iPad cases. Bij meerdere producten geven ze door middel van één of meer Vine video’s een impressie van (de gebruikswijze van) het product.

Sowieso is het bekijken van deze webshop de moeite waard; mooie producten! – http://www.hardgraft.com

Lowe’s

Onder de hashtag #LowesFixInSix heeft Lowe’s tips voor in en om het huis verzameld. Afgebroken lamp in de fitting? Krakende houten vloer? Lowe’s heeft een tip voor hoe je het op kunt lossen.

Meer handige tips in de vorm van slimme Vine’s vind je op Lowe’s Tumblr kanaal.

Ik hoop dat je de informatie en de tips in dit artikel nuttig vindt. Deel dit artikel met je netwerk op Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook. Wie weet doe je een ander ook een plezier met dit artikel.

Credits afbeelding: imore.com

Dit artikel is eerder (30 september 2013) verschenen op ons blog VideoMarketingInsights. Vanaf heden is het artikel hier te vinden.

Share Button

Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op

Moove slogan