Blog

16 feb 2015 Door: Wendy Soeters Categorie: Video marketing

6 mythes over video marketing ontkracht!

Heel zakelijk Nederland ontdekt dat het niet zo’n gek idee is om meer met video te gaan doen. Samen met het feit dat video enorm aan populariteit groeit, schieten ook de mythes over video marketing als paddenstoelen uit de grond. Tijd om er een paar te ontkrachten!

Ik kom nogal regelmatig het ‘klok-en-klepel’ fenomeen tegen. Het wát? Dat van een paar halve feiten een heel verhaal wordt gemaakt. En dat is jammer. Als je als klant door je (video) marketing bureau of video productie bedrijf niet goed wordt geïnformeerd over video marketing, kan het resultaat namelijk ontzettend tegenvallen. Zonde van de investering.

Hieronder 6 misverstanden over video die ik graag toelicht:

#1.  Een goede video duurt minder dan 3 minuten

Helaas. Er is geen vaste regel voor de maximale lengte van een video.

Uit onderzoek is gebleken dat 2 minuten en 53 seconden de gemiddelde tijd is dat een video bekeken wordt voordat een kijker weg klikt. Veel marketeers denken hiermee dat dit automatisch betekent dat dit de limiet is van de aandachtspanne van een kijker. Onzin natuurlijk! Een video van 6 minuten kan net zo succesvol bevonden worden als een video van 1 minuut.

De gewenste duur van je video bepaal je onder andere op basis van:

1) De soort video die je maakt

Is het bijvoorbeeld een informatieve video of een promotionele video? De bepalende factor van de kijker is belangrijk bij het vaststellen van de gewenste lengte van de video. Bij een how-to video zal bijvoorbeeld de informatiebehoefte bepalender zijn dan de lengte van de video.

2) De plek waar je de video verspreid

Komt de video bijvoorbeeld op social media of op een detailpagina over een specifiek product op de website? Bij specifieke zoekopdrachten is de kans groter dat iemand een langere video acceptabel vindt en afkijkt. Op social media krijg je content aangeboden waar je niet bewust naar zoekt. De aandachtspanne van de kijker zal daarmee korter zijn.

In een ander blog artikel wordt dieper in gegaan op de beste lengte voor een video (zie punt 5) en andere elementen die bijdragen aan een beter presterende video.

#2. Een video op de website zorgt voor betere vindbaarheid in Google

Onzin. Althans, niet per definitie en zonder dat je hier aandacht aan besteedt.

Dit was misschien zo toen YouTube aan haar opmars begon, maar inmiddels is er overal video om ons heen. Je concurrenten zullen ook al video gebruiken, dus een video op de website geeft je niet direct een voordeel in de zoekresultaten.

Wil je dat video wél een verschil gaat maken voor betere vindbaarheid in Google? Dat gaat niet vanzelf. Je kunt dit op twee manieren doen:

1) On-site video

Dit zijn video’s die embedded zijn op je website. Google kan (nog) geen video’s ‘lezen’, dus zul je Google moeten vertellen waar de video over gaat.

2) YouTube

Google is eigenaar van YouTube. Je ziet dan ook steeds meer video’s verschijnen in de zoekresultaten van Google. Als je wil dat je video’s zichtbaar worden in de zoekresultaten is het belangrijk om content te uploaden die geschikt is voor de YouTube-kijker en elke video op de juiste manier te optimaliseren op zoekwoorden.

Wil je meer weten over video en het effect op je vindbaarheid in Google? Klik hier voor een artikel met uitleg over de betekenis en werking van video SEO.

#3. Video is alleen geschikt voor lead generatie

Zéker niet waar. Lead generatie is één van de vele doeleinden waarvoor je video in kunt zetten. En wellicht is het niet eens de meest effectieve van alle tools die je voor handen hebt.

Een video op zichzelf gaat waarschijnlijk geen nieuwe klanten opleveren. Erbij helpen kan wel. Met video kun je verwarring wegnemen over een product of de geloofwaardigheid van je bedrijf vergroten. Je kunt in een video met emotie brand loyalty creeëren of vragen beantwoorden. Door je alleen te focussen op lead generatie mis je onherroepelijk kansen.

TIP!
Neem je salesproces eens onder de loep. Bekijk welke vragen je vaak van je prospects krijgt. Maak over deze onderwerpen video’s en bespaar daarmee tijd en geld bij het binnenhalen van klanten.

#4. Een dure productie werkt het beste

Nee. Er is geen direct verband tussen de kosten van een productie en het succes ervan.

Je kunt 10.000 euro besteden aan een hele professionele video. Als de inhoud niet goed is, ga je er hoogstwaarschijnlijk niet veel mee bereiken.

Uiteraard moet het beeld en het geluid ook goed zijn. Hoewel we steeds beter gewend raken aan filmpjes die geschoten worden met onze smartphones, zijn dit nog steeds belangrijke factoren. Waar het vooral om gaat, is een overtuigend verhaal en krachtige beelden om de kijker aan te spreken.

Bekijk dit voorbeeld eens.

De kwaliteit van het geluid bij de man met de basketballen is tenenkrommend, bij de tweede man is beeld en geluid professioneel en de dame… naar wie kijkt zij? Niet echt in lijn met de andere twee geïnterviewden.

Maar, het is wel een verhaal dat lekker kijkt!

#5. Een video staat gelijk aan 1,8 miljoen woorden per minuut

“If a picture is worth a thousand words, then a video is worth a million.”

Oh nee, alweer? Deze lees ik echt te pas en te onpas op ontzettend veel websites van video productie bedrijven. En het slaat helemaal nergens op.

Begin 2014 schreef Walter Brokx hier een leuk stukje over op Frankwatching. Hij onderzocht waar deze kreet vandaan komt. Het blijkt dat James McQuivey van Forrester heeft gezegd: “Video is worth 1.8 million words per minute”. Aangezien Walter niets ter onderbouwing kon vinden, besloot hij om de beste man te benaderen.

Wat bleek? James heeft een metafoor vermenigvuldigd en dat werd klakkeloos als feit aangenomen door filmmakers in de hele wereld. Zijn berekening: 1.000 words (metafoor foto) x 30 frames per seconden x 60 seconden per minuut = 1,8 miljoen woorden per minuut video.

#6. Een video MOET op YouTube

Mag wel, moet niet!

Per minuut wordt er voor 72 uur aan video geüpload naar YouTube. Daar is jouw video er één van. Klinkt een beetje als zoeken naar een spelt in een hooiberg.

Ik ben van mening dat het een bewuste keuze moet zijn om je video op YouTube te plaatsen, namelijk om twee redenen (zie ook mijn uitleg bij mythe #2. Een video op de website zorgt voor betere vindbaarheid in Google):

1) Je wil aan de slag met het verbeteren van de vindbaarheid van je video’s in Google.

2) Je hebt content gecreëerd die geschikt is voor de YouTube-kijker.

Je kunt YouTube natuurlijk wel gebruiken als player voor het embedden van je video op de website.

Wil je meer weten over online video platforms? Hou dit blog in de gaten! Binnenkort publiceer ik een e-book over dit onderwerp. Als je bericht wil krijgen van nieuwe artikelen op dit blog, schrijf je dan bovenin of rechts in voor de mailinglijst.

Ik hoop dat je de informatie en de tips in dit artikel nuttig vindt. Deel dit artikel met je netwerk op Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook. Wie weet doe je een ander ook een plezier met dit artikel.

Credits afbeelding: The Silver Mountain

Share Button

3 reacties

 • Selina Plank
  17 februari, 2015

  Handige en bruikbare informatie!

  Reageer
 • Walter Brokx
  3 april, 2015

  Yes, ik ben genoemd!
  (Hahaha, mijn eigen an Kooten en de Bie momentje 😉 )

  Mooi artikel!
  Er zijn nog altijd veel mensen die gewoon allerlei dingen klakkeloos overnemen zonder zelf na te denken over wat ze nu eigenlijk zeggen.
  Net als het gemiddelde als maximum nemen: dan heb je vroeger bij wiskunde in ieder geval niet opgelet :-p
  We kunnen het vak alleen naar een hoger niveau tillen door zelf na te blijven denken en dus het medium echt doorgronden, ipv dogmatisch te werk gaan.

  Reageer

Geef een reactie Cancel reply

Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op

Moove slogan