09 mrt 2015 Door: Wendy Soeters Categorie: Video SEO
Video SEO: het effect van video op je positie in Google
Een paar jaar geleden had nog niemand er over gehoord. Nu wordt er steeds meer over gepraat en mee gedaan: video SEO. Voordat je aan de slag gaat, is het handig te weten wat dit nu precies is en wat het voor je kan betekenen. Zodoende in dit artikel: wat is video SEO en hoe werkt het?
Als jullie bedrijf actief bezig is om de website hoger in Google te laten scoren, dan mag je video zeker niet over het hoofd zien. Het optimaliseren van video’s draagt hieraan bij.
Het mag hopelijk wel duidelijk zijn dat alleen het uploaden van een video niet voldoende is voor een betere ranking in Google.
Wat is video SEO?
Laten we beginnen bij het begin. SEO is de afkorting van de Engelse term Search Engine Optimisation. In normaal Nederlands: zoekmachine optimalisatie. Het doel van SEO is om hoger te scoren in Google.
Een logisch startpunt met SEO is de eigen website. Je kunt daarnaast heel veel andere zaken optimaliseren die bijdragen aan een betere vindbaarheid in Google. Kijk in de afbeelding hieronder eens naar welke soorten zoekresultaten Google nog meer biedt, zoals afbeeldingen, video’s en nieuws. Dit heet Universal Search en betekent het verrijken van organische zoekresultaten door het toevoegen van additionele media.
Eén van de zaken die door Google in de zoekresultaten wordt aangeboden is video. En daar komt video SEO om de hoek kijken. Video SEO richt zich specifiek op het optimaliseren van video’s, zodat ze beter gevonden worden in zoekmachines (bv. Google) en op videoplatforms (bv. YouTube).
De noodzaak van het optimaliseren van video’s
Als je video wil laten bijdragen aan een betere vindbaarheid in Google, is het noodzakelijk om video’s te optimaliseren.
Je zou kunnen zeggen dat Google – ondanks dat de zoekmachine knap in elkaar zit – eigenlijk maar een dom ding is op het gebied van video. Google kan geen video’s lezen. Aan ons dus om te vertellen aan Google waar de video over gaat.
Om Google, zoals bij een webpagina, in staat te stellen de inhoud van een video te analyseren en de inhoud te laten beoordelen is het toevoegen van extra informatie nodig. Met die informatie kan Google de relevantie en kwaliteit van de content bepalen, toegespitst op zoekopdrachten van gebruikers.
Wat SEO specialisten zeggen over video
In hoeverre draagt video bij aan betere vindbaarheid in Google? Het is natuurlijk belangrijk om te bepalen of het zin heeft om je tijd en geld te investeren in video SEO. Om die reden heb ik twee SEO specialisten uit mijn netwerk gevraagd om hun mening te geven over het belang van video in relatie tot zoekmachine optimalisatie.
Hieronder wat deze SEO specialisten over video zeggen:
– Erik Meijer, The Wild Web | – Tjerk van der Veen, EcommerceWeb |
“Het maken van goede en unieke content is één van de sleutels tot succesvolle zoekmachine optimalisatie. Aangezien we tegenwoordig overladen worden met goede tekstuele content, kan unieke video content het verschil maken in je SEO strategie.“ | “Consumenten laten zich beter overtuigen door video’s dan door teksten en foto’s. Wij zien daardoor steeds betere conversie, daar waar goede relevante video’s gebruikt zijn. Wij zien ook dat hierop meer gezocht wordt via Search in Google.” |
Video in de zoekresultaten van Google
Bij het invoeren van zoekopdrachten in Google komen in de zoekresultaten snippets van video’s naar voren. Dit ziet er zo uit:
Dit is een voorbeeld uit eigen koker. Deze video is gemaakt voor de verkoop van mijn vorige huis. Overigens was het huis binnen 1,5 week verkocht in de slechte huizenmarkt – een video succesje?
De video heb ik geplaatst op het Vimeo kanaal van Moove Marketing. Als ik zoek op ‘Hanebalk 29’, krijg ik deze video te zien op de tweede pagina van Google. Exact dezelfde video staat op het YouTube kanaal van mijn makelaar en deze verschijnt bovenaan de eerste pagina van Google.
Nu is dit wel een hele specifieke zoekopdracht, dus deze is niet representatief voor de vindbaarheid van andere soorten video’s. Deze zoekopdracht laat alleen wel duidelijk zien dat Google de voorkeur geeft aan video’s die op YouTube geplaatst zijn.
SearchMetrics heeft een rapport gepubliceerd met Universal Search resultaten uit 2013 (Google USA). Hieruit blijkt het volgende:
- De hoeveelheid video in de zoekresultaten is van 58% in 2012 gestegen naar 65% in 2013.
- YouTube domineert de zoekresultaten als het gaat om videosnippets. De verhouding tussen YouTube en andere video platforms is wel gedaald in 2013 (50%) ten opzichte van 2012 (80%).
- YouTube video’s staan gemiddeld 2 plaatsen boven de eerste positie van een concurrerend video platform in de zoekresultaten.
- Het lijkt dat Google meer diversiteit gaat aanbrengen bij het weergeven van video’s in de zoekresultaten, aangezien video’s op andere platforms vaker worden getoond in de zoekresultaten.
- Er is meer concurrentie op zoekwoorden voor videoresultaten in Google in 2013 ten opzichte van 2012;
Verwacht ook niet dat video’s weergegeven zullen worden in de zoekresultaten als wordt gezocht op algemene, druk beconcurreerde zoekwoorden, zoals ‘iPhone 6‘.
De kansen voor video liggen eerder in longtail. Dit zijn specifiekere en vaak langere zoekopdrachten. Bij het zoeken naar ‘iPhone 6 review‘ worden op de tweede pagina van Google zoekresultaten met video weergegeven.
Hoe specifieker de zoekopdracht, des te groter de kans op video snippets in de zoekresultaten.
Bij het optimaliseren van video’s met de juiste keywords is het belangrijk om rekening te houden met de vraag of iemand bij een bepaalde zoekopdracht video resultaten verwacht en dus ook bereid is om door te klikken op een video die in de zoekresultaten verschijnt.
Functionele video’s, zoals ik ze vaak noem, zijn geschikter voor Google. Een functionele video vervult een praktische vraag of behoefte van een kijker: Hoe werkt dit? of Hoe wordt een product beoordeeld door een onafhankelijke partij?. Puur commerciële video’s zullen het slechter doen, tenzij iemand specifiek op zoek is naar ‘Bedrijfsvideo van bedrijf X‘.
YouTube of een ander platform?
Als jullie hebben besloten om aan de slag te gaan met video SEO, is de eerste vraag welk video platform te gebruiken.
Ik hou er een duidelijke mening op na als het gaat om wat wel en wat niet te plaatsen op video platform YouTube.
Ja, YouTube is na Google de grootste zoekmachine op het web. En ja, YouTube is onderdeel van Google. De conclusie van dan ook vaak: plaats alles op YouTube. Een advies dat vaak gegeven wordt aan bedrijven.
En daar ben ik het niet helemaal mee eens. Er wordt inmiddels per minuut 300(!) uur aan videomateriaal naar YouTube geüpload. Dit staat gelijk aan jouw video als een naald in een hooiberg.
Ik vind dat je hierin een bewuste keuze moet maken op basis van één van de volgende gronden:
1) We richten ons op mensen die zoeken in Google
Als jullie kiezen voor deze insteek is het (op dit moment nog) aan te raden om alle video’s op jullie YouTube kanaal te plaatsen.
Wel is het hierbij enorm belangrijk dat alle video’s geoptimaliseerd zijn op de relevante zoekwoorden. Hiermee ga je van de naald naar een kei (van een vindbare video) in de hooiberg.
Via YouTube heb je vooralsnog de grootste kans dat je video na een zoekopdracht van een gebruiker in de zoekresultaten verschijnt.
Wel wordt de kans om te verschijnen in de zoekresultaten van Google steeds platform onafhankelijker. In de toekomst zullen naar verwachting dan ook steeds meer resultaten van andere platforms getoond worden.
2) We richten ons op mensen die zoeken op YouTube
Als wordt gekozen voor deze insteek is het van belang om videocontent naar YouTube te uploaden, waarvoor bezoekers op het platform komen.
Dit heeft ermee te maken dat YouTube de waarde van een video beoordeeld op basis van de interactie rondom de video. Denk bijvoorbeeld aan het aantal views, maar nóg belangrijker: het aantal keren dat de video volledig afgekeken wordt. Ook worden het aantal likes, dislikes en de comments onder de video meegewogen. Hoe meer hiervan aanwezig is, hoe hoger gebruikers deze video kennelijk waarderen – en daarmee ook YouTube.
Interactie is een belangrijk elemenet naast de tekstuele optimalisatie waarmee de video wordt geïndexeerd op relevante zoektermen
Op YouTube zijn er over het algemeen twee categorieën content waar mensen naar zoeken:
- Educatie
Denk hierbij aan instructievideo’s, review video’s of product vergelijkingen. Verwar deze categorie educatieve video’s niet met informatieve video’s. Mensen komen op YouTube om uit te zoeken hoe iets werkt, niet om te horen hoe geweldig jullie product is.
- Amusement
Kattenfilmpjes! Je snapt welke richting ik op wil. Mensen kijken op YouTube graag grappige en leuke filmpjes.
Wederom is het hier erg belangrijk dat alle video’s worden geoptimaliseerd op de relevante zoekwoorden.
Deze keuze betekent overigens niet dat jullie je helemaal niet richten op de mensen die op Google zoeken, maar ik hoop dat je het verschil zien tussen deze twee keuzes.
Het gaat hier primair om de keuze voor het gebruik van YouTube voor alle video’s of slechts een deel ervan. Dit betekent niet dat de overige video’s worden vergeten, maar dat je voor de overige content een andere oplossing inricht.
Wil je weten hoe je video in YouTube optimaliseert? Hou dit blog in de gaten! Als je bericht wil krijgen van nieuwe artikelen op dit blog, schrijf je dan bovenin of rechts in voor de mailinglijst.
On-site optimaliseren van video
Naast het optimaliseren van video voor en op bijvoorbeeld YouTube, heb je ook nog jullie eigen website.
Google waardeert websites die video bevatten hoger dan websites die geen video bevatten.
Uiteraard worden hier veel factoren in meegenomen. Het is bijvoorbeeld niet zo zwart-wit, dat een website zónder video met wel veel en relevante content automatisch lager gewaardeerd wordt dan een website mét video over hetzelfde onderwerp met weinig en slechte content. Dit is appels met peren vergelijken.
Laten we er vanuit gaan dat jullie website door Google net zo ‘waardevol’ wordt beoordeeld als de website van een concurrent. Jullie website zal in de zoekresultaten voorrang krijgen als jullie wel video gebruiken en de concurrent niet.
Hierbij is het wel belangrijk dat Google informatie krijgt om te bepalen waar de video over gaat en hiermee of de content relevant is voor de pagina waarop de video staat én voor de zoekopdracht van hun gebruiker.
Wil je weten hoe je video on-site optimaliseert? Hou dit blog in de gaten! Als je bericht wil krijgen van nieuwe artikelen op dit blog, schrijf je dan bovenin of rechts in voor de mailinglijst.
Het video SEO advies van Moove Marketing
De aanpak die ik mijn klanten adviseer:
- Upload naar YouTube alleen videocontent die overeenkomt met de zoekintentie van de bezoekers van het video platform. Dan heb ik het over content in de categorie ‘educatie’ en de categorie ‘amusement’. Optimaliseer deze video’s op de juiste zoekwoorden, zodat we naar boven komen in de zoekresultaten van YouTube.
- Neem een online video hosting dienst af van een partij die een zelfstandig en onafhankelijk ontwikkeld video platform aanbiedt. Plaats hierop alle (overige) videocontent en optimaliseer deze ook op de juiste zoekwoorden. Het voordeel van een eigen video hosting oplossing zijn onder andere de uitgebreide analytics mogelijkheden, de uitgebreide functionaliteiten en het feit dat je alles in eigen beheer hebt. Dit in tegenstelling tot platforms als YouTube en Vimeo.
- Optimaliseer de video’s op de website en de pagina’s waarop deze video’s staan. De presentatie van de video is hierbij ook belangrijk. Wil je meer weten over hoe je een video optimaal presenteert op je website, lees dan ook (punt 4 van) mijn blog artikel waarin staat beschreven hoe je zorgt dat je video goed bekeken wordt.
Bij de keuze voor een video platform met het oog op video SEO is het belangrijk om naar de toekomst te kijken.
Staar je niet blind op YouTube. Ja, op dit moment is YouTube erg belangrijk. Dat zal het ook blijven, maar als de huidige trend zich doorzet worden andere video platforms ook veel belangrijker.
Je kunt nu maar beter een keuze maken waar je bij kunt blijven en aan dat fundament verder bouwen. Stel je eens voor dat je over een tijd alles weer om moet gooien. Wat een werk…
Ik hoop dat je de informatie en de tips in dit artikel nuttig vindt. Deel dit artikel met je netwerk op Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook. Wie weet doe je een ander ook een plezier met dit artikel.
Stanley Leijnse
9 april, 2015
Hi Wendy, goed artikel, wil alleen een veelgemaakte fout meegeven die ik al jaren tegenkom en afbreuk doet aan goede artikelen. Onder de header ‘Wat is video SEO?’ wordt ‘Zoekmachine Optimalisatie’ vertaald in het Engels als ‘Search Engine Optimilisation’ ipv ‘Search Engine Optimisation’. (Optimisation geschreven met een ‘s’ voor de Engelse markt en een ‘z’ voor de Amerikaanse markt. Doe er je voordeel mee en blijf schrijven, gr Stanley
Wendy Soeters
9 april, 2015
Hi Stanley,
Bedankt voor je opmerking, ik ga het aanpassen!
Chris Rommers
12 juni, 2015
Hoi Wendy, goed leesvoer zeg. Vraagje. Je schrijft: “Neem een online video hosting dienst af van een partij die een zelfstandig en onafhankelijk ontwikkeld video platform aanbiedt.” Heb je daar suggesties in? Oeh – misschien goed idee voor een artikel: “10 alternatieven voor Youtube en Vimeo” 😉
Complimenten voor je site trouwens, mooi!
Wendy Soeters
15 juni, 2015
Hi Chris,
Bedankt voor je reactie, leuk om te horen.
Uiteraard heb ik daarvoor een aantal suggesties, van Nederlandse en buitenlandse bodem. Denk aan Vixy Video, Quadia of Bluebillywig uit Nederland. Wistia (buitenlands) is ook een goed platform, dat door MOZ wordt aangeraden.
Dank voor je tip, er staat voor dit jaar nog een e-book over (en voor vergelijking van) Nederlandse video platforms voor publicatie op de planning!