Blog

23 feb 2015 Door: Wendy Soeters Categorie: Video marketing

Hoe je zorgt dat een video goed bekeken wordt

In de productie van een video gaat veel tijd en geld zitten. En dan eindelijk is daar het resultaat na alle bloed, zweet en tranen. Je zet de video online. Geen kip die er naar kijkt. Shit!

Hoe zorg je dat je video goed bekeken wordt?

Eigenlijk moet je die vraag natuurlijk al stellen vóór je start met de productie van een video. Veel van de zaken die bijdragen aan het succes van je video bepaal je namelijk al vooraf.

Of je video het ‘goed doet’ hangt van een flink aantal factoren af.

Hieronder behandel ik 5 belangrijke elementen – in willekeurige volgorde – voor het succes van je video:

Relevantie van een video (1)

Sluit de inhoud van de video aan op wat de kijker wil zien of verwacht?

Het is belangrijk dat er wordt ingespeeld op de behoefte of drijfveer van de kijker op een specifiek moment.

Een bezoeker die op jullie website komt, komt daar met een reden. De bezoeker wil waarschijnlijk meer weten over jullie bedrijf, diensten of producten.

Stel, jullie verkopen videocamera’s. Een bezoeker op de website is geïnteresseerd in een GoPro en komt op een productpagina terecht. Hij is bereid om te kopen, maar wil eerst nog iets meer informatie over wat je met de camera kan en wat de prestaties van het apparaatje zijn.

Een bestaande klant komt juist misschien wel op jullie website, omdat hij of zij een hulpvraag heeft over het gebruik van de camera.

Op bijvoorbeeld social media kanalen is dit anders. De drijfveer om hier te kijken is heel anders dan op een website. Een gebruiker krijgt, vaak volgens een algoritme, berichten getoond van vrienden (Facebook), connecties (LinkedIn) of gebruikers die worden gevolgd (Twitter). Die krijgt ook jouw video ongevraagd in zijn of haar tijdlijn te zien.

Een belangrijk element bij social media kanalen is delen. Het deelbaarheid-gehalte (shareability) van content op social media kanalen is daarom belangrijk.

Een kenmerk van social media is dat ‘grappige’ dingen worden gedeeld. Een serieuze bedrijfsfilm zal het dus waarschijnlijk niet heel goed doen op social media. Die geboden informatie strookt niet met het kanaal en is dus niet relevant voor de kijker.

Meer weten over video en social media? Hou dit blog in de gaten! Als je bericht wil krijgen van nieuwe artikelen op dit blog, schrijf je dan bovenin of rechts in voor de mailinglijst.

Distributie van een video (2)

Staat de video op de plek waar geïnteresseerden komen?

Het is belangrijk om te zorgen dat de video wordt verspreid op de plek waar een kijker het zou verwachten, op basis van het onderwerp of de insteek van de video.

Het bepalen van de inhoud van een video hangt sterk samen met het kanaal waar deze uiteindelijk wordt geplaatst. Het is daarom belangrijk om te bepalen waarom je voor een bepaald kanaal of een plek kiest om te zorgen dat de video hier ook bij past.

Stel voorafgaand aan de productie van een video minimaal de volgende vragen:

  • Op welke kanaal of welke plek zijn de mensen te vinden die mogelijk geïnteresseerd zijn in het onderwerp van mijn video?
  • Wat zijn de kenmerken van de bezoeker van dit kanaal of deze plek? Nemen mensen uitgebreid de tijd om een video te bekijken of is het gedrag van de kijker juist vluchtig?
  • Verwacht een bezoeker deze specifieke informatie via dit kanaal of op deze plek?

Leuk om te weten: Twitter heeft aangegeven dat er veel aandacht wordt besteed aan video op dit moment. Binnenkort zijn dus meer mogelijkheden voor video op Twitter te verwachten.

TIP!
Zoek niet het platform bij de video. Maak de video voor het platform waar je deze naderhand gaat verspreiden. Elk kanaal is anders. Het is dan ook belangrijk om onder andere de inhoud en de lengte van een video daarop af te stemmen.

Pakkende factor van een video (3)

Blijft de kijker op het puntje van zijn of haar stoel zitten na het starten van de video?

Kijkers bepalen tijdens de eerste 8 tot 15 seconden van de video of zij verder kijken. Het is zodoende cruciaal dat je de kijker in dit tijdsbestek grijpt. Als dit niet lukt, is de rest van de video voor niets. De kijker heeft al weg geklikt.

De eerste 10 seconden van je video vullen met shots van het exterieur van een kantoorgebouw is dus niet de beste manier.

Een kijker wil meteen weten waar hij of zij aan toe is.

Drie dingen die je teweeg moet willen brengen bij je kijker al direct aan het begin van je video:

  • het is mij gelijk duidelijk waar deze video over gaat (dus ik klik niet weg)
  • ik ben geïnteresseerd in deze informatie (dus ik klik niet weg)
  • dit is prettig en/of leuk om naar te kijken (dus ik klik niet weg)

Presentatie van een video (4)

Is het duidelijk wat de kijker kan verwachten voordat er op ‘play’ is geklikt?

De juiste aankleding of aankondiging van je video maakt enorm veel verschil voor het succes van je video. Je wil immers dat je video helemaal wordt bekeken, dat zijn de cijfers die we achteraf willen zien.

Verwachtingsmanagement voor je kijker is dus waar je aandacht aan moet besteden.

Hieronder een aantal tips om dit te doen:

Tumbnail van de video

Denk goed na over het plaatje dat men ziet in je player voordat ze je video afspelen.

Als je een vraag beantwoord in je video, is het handig om de vraag in beeld te laten zien. De kijker weet dan meteen dat in de video het antwoord op die vraag wordt gegeven.

Als hier een logo staat, kun je verwachten dat de video over het bedrijf gaat. In de tumbnail op de website van Qonvert zie je de ‘Q’ uit het logo terug. Dit werkt beter dan een willekeurig plaatje uit de video. Zolang je de video nog niet hebt gezien, kun je namelijk ook nog niet plaatsen waar het plaatje betrekking op heeft.

BLOGPOST 150223 - duur van een video - kijkers klikken of niet_3

Tekstuele introductie

Vermeld boven of naast je video waar de video over gaat.

Ten eerste informeer je hiermee je bezoeker over de inhoud van de video. De kijker klikt hiermee bewuster op de afspeelknop, omdat hij heeft besloten deze informatie tot zich te willen nemen. Voordat hij of zij de video afspeelt, weet hij al wat hij kan verwachten.

Ten tweede informeer je Google. De teksten op je website worden natuurlijk geïndexeerd, dus dit helpt Google om je pagina waarop de video staat qua relevantie te koppelen aan een zoekopdracht van een gebruiker.

Wil je meer weten over video en het effect op je vindbaarheid in Google? In dit artikel wordt uitgelegd: wat is video SEO en hoe werkt het?

Duur van de video

Een belangrijke afweging voor een kijker om een video te bekijken is de duur van de video.

Laat duidelijk zien hoe lang de video duurt, al voordat er op de afspeelknop is gedrukt.

Ook is het belangrijk om de kijker te kunnen tonen hoe ver de video is met afspelen en wat de resterende tijd is.

Je zult vast zelf wel eens gemerkt hebben, dat je een video aan het bekijken bent en op een bepaald moment bekijkt hoe lang de video nog duurt. Je bepaalt op dat moment in feite: kijk ik de video nog af of duurt het me te lang en klik ik weg? Als de video op dat punt nog 20 seconden duurt, neem je vast de moeite wel om hem helemaal af te kijken.

Plaatsing op de juiste plek

Het is erg belangrijk dat de video op de juiste plek staat.

  • De juiste plek is enerzijds de plek waar de kijker de (informatie uit de) video zou verwachten. Zie hiervoor ook het onderwerp ‘Distributie’, eerder in dit blogartikel.
  • Anderzijds is dit de exacte plek die wordt gekozen om de video te tonen, op bijvoorbeeld de webpagina.

Het helpt als het in één keer duidelijk is dat er een video bekeken kan worden, bijvoorbeeld door het embedden van de video op de detailpagina over een product. Of een plaatje van redelijk formaat met hierin een afspeelknop.

Het bedrijf Coolblue maakt heel veel videoreviews over producten, gepresenteerd door eigen medewerkers. Ontzettend goed hoe ze daarmee bezig zijn. Ik noem het vaak als voorbeeld van hoe je als bedrijf video in kunt zetten.

Echter… Ja, weer het voorbeeld met de GoPro.

BLOGPOST 150223 - duur van een video - kijkers klikken of niet_2

Als je op een productpagina op een website van Coolblue komt, is het even zoeken naar de video. Er staat veel informatie op deze pagina. Ik weet toevallig dat zij videoreviews maken, dus ik ging er bewust naar op zoek. Pas na het zoeken op een aantal subpagina’s van dit product, vond ik de knop naar de video bij de afbeeldingen van het product. Dat kan dus beter.

Lengte van een video (5)

Is de video niet te lang voor de kijker?

“Hoe lang mag een video duren?” is niet de goede vraag is om te stellen.

Het is veel belangrijker om je het volgende af te vragen: “Hoe lang kan ik mijn kijker boeien?”.

Er is geen ideale lengte voor een video. Ik schreef in het vorige blogartikel al over een mythe over de beste lengte van een video, dat een video maximaal 3 minuten zou mogen duren (zie mythe #1).

Wat wel zo is: over het algemeen worden kortere video’s vaker afgekeken. Dit is op zich logisch te verklaren. Hoe korter de video, des te minder tijd voor de kijker om tussentijds af te haken.

Voor de beste lengte van een video is de bepalende factor is belangrijk.

Een how-to video kan bijvoorbeeld 5 minuten duren. Voor een bedrijfsfilm zou ik eerder 1 tot 1,5 minuut adviseren. Het verschil tussen deze twee is de bepalende factor. Bij een how-to video zal het beantwoorden van een informatiebehoefte bepalender zijn dan de lengte van de video. De interesse is er al. Bij de bedrijfsfilm moet de interesse nog gewekt worden.

Als je een algemene indicatie wil hebben voor de lengte van video’s kun je het volgende als leidraad nemen:

Bedrijfsvideo (45 tot 90 seconden)

Een bedrijfsvideo is vaak de eerste stap die een bedrijf neemt als er wordt gestart met het maken van video’s. De valkuil is alleen dat bedrijven in dit soort video’s heel graag willen zenden. Dan heb je al snel een video van 3 minuten, of meer. En hierbij wordt vaak vergeten wat de kijker wil zien.

Probeer een korte en bondige introductie te geven van je bedrijf, maar sla er niet in door. Als er behoefte is om op elk product diep in te gaan, is het wellicht een goed idee om naast de bedrijfsvideo ook losse product video’s te produceren.

Testimonial video (60 tot 90 seconden)

Geen betere publiciteit dan klanten die enthousiast vertellen over je bedrijf, product of dienst. Het ligt immers niet in de verwachtingen dat je zelf negatief zou vertellen over jullie bedrijf.

Als een klant vertelt over zijn of haar positieve ervaringen met jullie bedrijf en de resultaten van de samenwerking, zal dit veel meer impact hebben op een potentiële klant dan wanneer je dit zelf doet.

Hou dit ook kort en bondig. Zorg dat de essentie in de video naar voren komt, bijvoorbeeld: wie is de klant, wat hebben jullie voor ze gedaan, wat heeft het opgeleverd en wat vonden ze fijn aan de samenwerking met jullie.

Vooral blijdschap en enthousiasme over jullie bedrijf, product of dienst werken goed in zo’n video, dus zorg dat dit er in ieder geval voldoende in zit.

Product video (60 tot 120 seconden)

In een productvideo kun je uitgebreide uitleg geven over een product of dienst. Zorg alleen wel dat het geen opsomming van specificaties wordt, maar bespreek juist globaal wat de kijker met het product kan, wat de voordelen zijn en wat de meerwaarde is voor de afnemer.

Maak de video zo kort en bondig mogelijk. Probeer niet te veel uit te wijden over zaken die jullie belangrijk vinden om te melden, maar voor de kijker misschien minder interessant zijn.

Instructie video (90 tot 120 seconden)

Er zijn verschillende soorten instructie video’s te vinden online. Het doel van een instructie video is om te laten zien hoe iets werkt, maar vaak ook vooral om te laten zien hoe makkelijk iets werkt. Als een video langer duurt dan 2 minuten vraagt dit meer aandacht en tijd van de kijker. Onbewust zal hij of zij die extra ‘moeite’ associëren met de moeilijkheidsgraad van het product.

Probeer niet alles te laten zien, maar pik de meest belangrijke zaken voor je kijker eruit.

TIP!
Ook interessant om te lezen:

Conclusie

Het succes van een video komt uit de combinatie van bovenstaande factoren. Het heeft direct invloed op de resultaten als één van de factoren niet goed (genoeg) is meegenomen.

Een video die goed bekeken wordt…

  • gaat over een onderwerp waarin de kijker geïnteresseerd is
  • is te vinden op de plek waar de beoogde doelgroep komt
  • is pakkend vanaf de eerste seconden
  • is voorzien van voldoende informatie die bepalend is voor het kijkgedrag, zoals het weergeven van de lengte en een goede beschrijvende titel
  • heeft de juiste lengte, afgestemd op het doel dat de kijker heeft en de informatie behoefte van de kijker

Succes!

Ik hoop dat je de informatie en de tips in dit artikel nuttig vindt. Deel dit artikel met je netwerk op Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook. Wie weet doe je een ander ook een plezier met dit artikel.

Share Button

Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op

Moove slogan