Blog

10 okt 2014 Door: Wendy Soeters Categorie: Media

Interview vakblad C van Logeion: “Nog een video erbij?” [in de media]

Dit artikel is, op basis van een interview met Moove Marketing, geschreven door Alaude Jaasma en verschenen in vakblad C van Logeion.
(Klik voor voor het blad: #7, September 2014)

‘We willen iets met video.’ Wendy Soeters van Moove Marketing hoort het maar al te vaak. Zij pleit voor een strategische aanpak. Want het zoveelste bedrijfsfilmpje op de eigen website zet niet altijd zoden aan de dijk. Dat geldt ook voor veel video’s van organisaties op kanalen als YouTube. Vooral in business to business (B-to-B) is nog veel winst te halen.

Videomarketing in het kort

‘Kort gezegd betekent videomarketing: doordacht communiceren met video. Geen losse flodders dus, maar video inzetten als integraal onderdeel van de marketing- en communicatiestrategie’, stelt Wendy Soeters. ‘Net als bij de inzet van traditionele media als tekst en beeld is grondig vooronderzoek nodig. Met de bekende vragen: wie is mijn doelgroep? Welke (video)content willen ze? Waar zijn ze te vinden? Wat zijn de doelstellingen die we met video willen bereiken? Hoe meten we het effect? De vragen lijken voor de hand te liggen, maar ze blijven voor video vaak onbeantwoord. Pas als je met de doelgroep praat, bijvoorbeeld via interviews of rondetafelsessies, kun je een goede strategie ontwikkelen.’

Videomarketing: enkele cijfers

 • Naar verwachting bestaat in 2018 tweederde van het mobiele dataverkeer uit video. Dat is ongeveer veertien keer het huidige aandeel (Cisco).
 • In Nederland bekijken maandelijks circa 11 miljoen mensen (83,3 procent) online video’s. Gemiddeld kijken ze zo’n 270 video’s per persoon. Nederland staat hiermee op de tweede plaats in Europa, na het Verenigd Koninkrijk (onderzoek Comscore, 2013).
 • Gebruikmaken van een video op de landingspagina kan de conversie met 86 procent verhogen.
 • Van de zakelijke beslissers heeft bijna 60 procent een voorkeur voor het bekijken van een video ten opzichte van het lezen van een tekst (Forbes Insights).

Fun en emotie

De meeste mensen vinden het gewoon leuk om een goede (animatie)video te bekijken. Zeker als ze zich willen verdiepen in een complex product of proces. Een video kan in heel korte tijd simpele uitleg bieden. Een ander belangrijk voordeel: met video prikkel je bijna alle zintuigen. Het werkt heel goed als je emotie inzet voor je bedrijf, is de ervaring van Soeters. Bijvoorbeeld een klant die enthousiast is over je werk. Grappige filmpjes werken ook: een leverancier van blenders maakte een serie video’s Will it blend? De meest gekke dingen werden in de blender gegooid om aan te tonen hoe sterk deze is. De video’s zijn veel gedeeld en leverden publiciteit en bekendheid op. De retailverkoop steeg met maar liefst 700 procent. Wel hangt het succes van videomarketing vaak ook af van de buzz die je creëert, als onderdeel van je (marketing) communicatiestrategie.

Tips

De belangrijkste tips voor video marketing van Moove Marketing:

 • Neem de tijd om je doelgroep te leren kennen en inzicht te krijgen in hun wensen, behoeftes en mediumgebruik, bijvoorbeeld via interviews, rondetafelsessies of workshops.
 • Denk goed na over het doel dat je wilt bereiken. Als er alleen aandacht is voor de productiefase – het maken van een mooie video – zul je weinig resultaten bereiken.
 • Ontwikkel een strategie om video gericht in te zetten, mede gebaseerd op het doel en op de doelgroepanalyse. Zo breng je de juiste content, op de juiste manier, via het juiste kanaal aan de juiste doelgroep.
 • Bouw altijd een testfase in om de video te testen op effectiviteit. Schakel bijvoorbeeld een testpanel in om te bepalen of je het gewenste doel bereikt.
 • Beschouw video als volwaardig onderdeel van content marketing, net als tekst en beeld.
 • Ontwikkel geen commerciële bedrijfsvideo’s: niemand zit te wachten op zelfpromotie.
 • Zorg ervoor dat video’s niet te lang zijn. De meeste mensen blijven hooguit 30 tot 90 seconden kijken.
 • Ga niet te veel van de gebaande paden uit. Durf nieuwe dingen uit te proberen, test veel en laat afvallen wat niet werkt.
Share Button

Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op

Moove slogan