Blog

06 jan 2014 Door: Wendy Soeters Categorie: Video marketing

De 4 pijlers van video marketing

Video marketing is een nog relatief nieuw specialisme in marketingland. Steeds meer bedrijven laten video’s produceren of doen dit in eigen beheer. De vraag blijft echter hoe je kunt zorgen dat het produceren van video’s ook bijdraagt aan je marketing- of businessdoelstellingen. Om die vraag te beantwoorden heb ik 4 pijlers opgesteld die bijdragen aan succesvolle video marketing: kwaliteit, inzet, vindbaarheid en zichtbaarheid.

De pijlers staan voor belangrijke elementen die ten grondslag liggen aan het bereiken van resultaat met video marketing. Iedere pijler is essentieel, maar de kracht ligt juist in het combineren van de pijlers. Je zou kunnen zeggen dat je achter alle vier de elementen een vinkje moet kunnen zetten om te zorgen dat je het hele spectrum afdekt. Je hebt namelijk niets aan een kwalitatief goede video, die niet wordt gevonden door je doelgroep. En je hebt ook niets aan een video die op de juiste manier verspreid is, maar niet wordt afgekeken omdat het onderwerp niet interessant genoeg is voor je doelgroep.

Pijler 1: Kwaliteit

Natuurlijk moet de productie van je video kwalitatief goed zijn. Slechte audio en amateuristisch beeld kunnen redenen zijn om na een paar seconden weg te klikken. Maar, dat is niet wat ik in dit geval bedoel met kwaliteit. De pijler kwaliteit begint al vóór de productie.  Hoe zorg je dat iemand je video afkijkt, de inhoud blijft hangen en een kijker na afloop meer wil weten van je product of dienst?

De pijler kwaliteit heeft bijvoorbeeld betrekking op de volgende punten:

Inhoud

Produceer waardevolle en relevante videocontent voor de doelgroep die je voor ogen hebt. Kies een onderwerp dat je doelgroep interesseert op de plek óf het moment dat je de video gaat verspreiden. Denk bijvoorbeeld eens aan de vijf meest gestelde vragen van klanten of haak in op een actueel onderwerp.

Duidelijkheid

Zorg dat je video duidelijk is en de boodschap overbrengt. Test je script op mensen die niet in je business zitten, maar wel tot de doelgroep potentiële klanten gerekend kunnen worden. Iets wat voor jou niet meer dan logisch en enorm duidelijk is, kan voor iemand anders juist veel onduidelijkheid scheppen. En iemand die niet snapt waar je het over hebt, herkent geen behoefte en zal dus ook niet bij je kopen.

Effectiviteit

Kies vooraf wat de kijker moet onthouden na het zien van de video en stem daar de inhoud op af. Bij het formuleren van de boodschap is het woord ‘en’ verboden, dit dwingt je om keuzes te maken en slechts 1 boodschap te kiezen. Daarnaast zal een blije kijker (in sales ook wel ja-knikker genoemd) na het kijken van je video eerder geneigd zijn om een aankoop te doen of meer informatie aan te vragen. Bekijk dus hoe je ‘happiness’ in je video kunt verwerken, zodat bij de kijker na het kijken van de video een goed gevoel over blijft.

Pijler 2: Inzet

Een schot voor open doel: een geproduceerde video die op je harde schijf blijft staan, is zonde van het geld. Om te zorgen dat de video bij je doelgroep terecht komt, integreer je die in je bestaande middelen. Een logische keus hierbij kan je website of YouTube zijn, maar denk ook eens aan andere middelen die door jouw bedrijf worden gebruikt. Zou je die middelen ook met video kunnen verrijken?

Bij het integreren van video in je middelen is het aan te raden om goed te kijken naar de manier waarop je dit doet. Met video op je website kun je bezoekers veel langer op je website houden. Als je de inzet van video op de website wil optimaliseren zou je bijvoorbeeld kunnen kijken naar:

Usability

Zet de video op een logische plek. Een video die over je bedrijf gaat, zou bijvoorbeeld goed in het ‘over ons’-gedeelte van je website passen. Ook is het aan te raden om door middel van een duidelijke tumbnail alvast aan de bezoeker van de website te laten weten waarover de video gaat. Een kijker die geïnteresseerd is in het onderwerp, zal de video eerder afkijken dan iemand die niet weet waar hij naar gaat kijken.

Consistentie

Zorg voor herkenning voor de kijker. Natuurlijk moeten niet al je video’s hetzelfde zijn, maar het is wel goed om – waar mogelijk – voor een vast stramien te kiezen

Aandacht

Laat de video duidelijk aanwezig zijn op de plek waar je hem weergeeft en zorg dat de video niet weggestopt is in een hoekje. Een heel klein YouTube schermpje ergens onderin je website, zal niet uitnodigen tot kijken.

Pijler 3: Vindbaarheid

Ik hoor veel mensen die denken dat je met je video in de zoekresultaten komt of dat je website beter vindbaar wordt in Google als je je video naar YouTube (als onderdeel van Google) upload. Nu is de essentie daarvan waar, maar niets gaat vanzelf. Bedenk je dat er elke minuut 100 uur aan video naar YouTube wordt geüpload, dus het is minder eenvoudig dan het in eerste instantie klinkt. Als je wilt zorgen dat het gebruik van video je vindbaarheid gaat verbeteren (V-SEO), denk dan bijvoorbeeld aan de volgende zaken:

Content

Kijk naar de onderwerpen waarop in Google wordt gezocht en bij welke zoekwoorden de kans hoog is om zichtbaar te worden in de resultaten. Je creëert op deze manier videocontent waar vraag naar is.

Context

Vertel Google waar je video over gaat. Er is op dit moment minder video- dan website content, wat het in theorie makkelijker maakt om met video in de zoekresultaten te scoren dan met je website, maar bedenk je ook dat Google niet snapt waar je video over gaat, dus dat zul je Google moeten vertellen in de vorm van bijvoorbeeld een XML sitemap voor je video’s.

Likeability en shareability

Zorg dat je video aantrekkelijk, leuk of nuttig genoeg is om te liken, te delen en af te kijken. YouTube en Google hechten er waarde aan als je video lang wordt bekeken en als er interactie is rondom je video.

Pijler 4: Zichtbaarheid

Een kwalitatief goede video heeft kijkers nodig. Om bij het eerdere voorbeeld van de website te blijven. Stel, je hebt een video geproduceerd met als doel om potentiële klanten te interesseren voor je dienst of product en die heb je op de homepage van je website gezet. De video is prominent in beeld en je kunt hem niet missen als je op de website komt. Eitje…

Of toch niet? Een karakteristiek kenmerk van potentiële klanten is dat ze je bedrijf niet kennen als potentiële leverancier van een product of dienst waaraan behoefte is, of misschien hebben ze een latente behoefte. Die potentiële klanten zullen nooit op je website komen en daarmee mis je een heel groot deel aan mogelijke omzet. Wat kun je hieraan doen?

Delen

Deel je videocontent op de beschikbare social media kanalen en denk na over de advertentiemogelijkheden op die kanalen. Facebook is bijvoorbeeld wellicht minder geschikt voor B2B dan dat het is voor B2C, maar ook de medewerkers van het bedrijf hebben waarschijnlijk privé een Facebook profiel.

Analyse

Weet waar je doelgroep zich online bevindt. Met bijvoorbeeld een social media scan kun je onderzoeken op welke blogs en kanalen je doelgroep zich bevindt en welk onderwerp ze interesseert. Daar kun je je verspreiding op afstemmen.

Publiciteit

Bekijk de PR-waarde van je videocontent. Kun je je videocontent pluggen bij een online magazine of een bekende guru binnen je vakgebied? Of wellicht kun je naar buiten treden in samenwerking met partners die gerelateerd zijn aan je business.

 

Uiteraard zijn er binnen de 4 pijlers nog meer zaken om naar te kijken dan hierboven beschreven. Hopelijk heb ik je met een aantal van deze tips meer inzicht gegeven in hoe je video marketing kunt toepassen.

In het kader van shareability: vond je dit een leuk artikel? Deel het met je netwerk op Twitter of Facebook. Wellicht doe je een ander ook een plezier met dit artikel.

Credits afbeelding: earl53

Share Button

Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op

Moove slogan