Blog

07 feb 2015 Door: Wendy Soeters Categorie: Video marketing

Hoe maak je van je video een interactief conversiemonster?

Video kan een hele goede tool zijn om je conversie te verhogen. De moeilijkheidsgraad is echter dat de interactie met de kijker – en uiteindelijk dus ook de conversie – op de webpagina rondom de embedded video moet plaatsvinden. Kan dat niet simpeler en effectiever?

Dat kan. Met interactieve video.

Nee, dat is niet zoiets als interactieve televisie, met ‘Uitzending gemist’ of een film thuis op de bank. Met interactieve video voeg je namelijk functionaliteit en keuzemogelijkheden toe aan je video, IN de player.

Op die manier kun je keuzemogelijkheden tonen aan de kijker op momenten in de video dat dit het meest relevant is. Met andere woorden: je geeft de kijker de regie in handen én je verhoogt tegelijk actief de conversie van een kijker.

Wat is interactieve video?

Een interactieve video is een normale video met interactieve elementen, die je toevoegt aan de player waarin de video afspeelt. Het doel van interactieve video is vaak om de conversie te verhogen.

Normaliter voeg je een video toe aan je pagina, een bezoeker van je website bekijkt de video en scrollt dan hopelijk verder naar de ‘call to action’ button die je onder je video hebt geplaatst.

Met interactieve video kun je je kijker al tijdens het kijken voorzien van relevante informatie en, bij interesse, direct actie laten ondernemen.

Interactieve elementen in een video

De interactiviteit kun je op verschillende manieren inzetten. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van interactiviteit die je in je video kunt verwerken:

Instructies

Een instructievideo bestaat vaak uit verschillende stappen. En terwijl je halverwege de eerste stap bent, is de presentator in de video al bij stap 3.

Herkenbaar? Met een interactieve video kun je een instructie stap voor stap uitleggen. De kijker kan dan een stap afronden en vervolgens de uitleg voor de volgende stap starten door het klikken op een button in de video.

Interactieve_video_Instructies_Eneco_Support_BBW

 

Links en informatie

Op het moment dat er in een video gesproken wordt over een product of dienst kan er op dat moment in beeld een link verschijnen, die de kijker direct verwijst naar bijvoorbeeld een informatieve pagina of de productpagina in een webshop.

Hierdoor neemt de kijker directe en gerichte actie vanuit een koopintentie, en dit verhoogt de kans op conversie enorm.

Het is ook mogelijk om brochures of documenten door middel van een button beschikbaar te maken tijdens het afspelen van de video. Op deze manier kan deze informatie direct getoond worden in de video.

Interactieve_video_Links_Info_Karwei_BBW

 

Hoofdstukken

Een video kijken, zoals je een boek leest? Met interactieve video kun je een video indelen in ‘hoofdstukken’. Hiermee bied je de kijker de mogelijkheid om stukken van de video te bekijken en naar het voor hem of haar meest interessante gedeelte van de video te ‘scrollen’.

Interactieve_video_Hoofdstukken_ONVZ_BBW

Formulieren

Kijkers kunnen direct meer informatie aanvragen of een afspraak maken door een formulier in te vullen dat in de video verschijnt. Het formulier kan op een bepaald punt weergegeven worden of de kijker kan het formulier op elk gewenst moment opvragen met een button die in beeld blijft staan.

Interactieve_video_Formulier_own_BBW

 

Wanneer kies je voor interactieve video?

Je kunt interactieve video in veel gevallen inzetten. Erg belangrijk is om je te bedenken wat je met een video wil bereiken en of het toevoegen van interactieve elementen je gaat helpen om dat doel te bereiken.

Voor de volgende doelen is interactieve video bijvoorbeeld erg geschikt:

Leadgeneratie

Het doel van je video kan zijn om kijkers te interesseren in je dienst, product of in een ander aanbod. In dit geval is je belang om te zorgen dat die kijker bij interesse met zo min mogelijk moeite de gewenste stap onderneemt: contact opnemen voor meer informatie of een adviesgesprek.

Je wilt het de geïnteresseerde idealiter zo makkelijk mogelijk maken, want de kans is aanwezig dat hij of zij afgeleid raakt of niet de moeite neemt om uit te zoeken hoe er contact opgenomen kan worden. Door het contactformulier ín je video te verwerken, maak je het de kijker erg makkelijk om direct contact op te nemen.

Interactieve_video_Leadgeneratie_SPMS_BBW

Controle geven aan de kijker

Kijkers zijn soms graag zelf in controle. Ik noemde eerder al het voorbeeld van de video waarin (proces)stappen worden uitgelegd. Een simpel voorbeeld waar ik laatst zelf mee te maken had: het bijvullen van de CV ketel. Iets wat ik nog nooit had gedaan, dus ik zocht op YouTube naar een video die me kon uitleggen hoe ik dit moest doen.

Echter was ik in praktijk met het uitvoeren van de stappen niet zo snel als de uitleg in de video. Irritant! Elke keer moest ik op pauze drukken of ‘terugspoelen’.  In dit geval was het voor mij als kijker prettiger geweest als ik zelf had kunnen kiezen om naar de uitleg van de volgende stap te gaan.

Interactieve_video_Overig_Nutricia_BBW

Een ander leuk voorbeeld van controle geven, is een interactieve video die in 2012 door Peugeot is gepubliceerd, waarin de kijker zelf de verhaallijn kan kiezen.
EDIT: de video stond hieronder weergegeven, maar is van YouTube afgehaald.

Kosten beparen

Voor grote bedrijven die veel kosten maken voor klantenservice, zoals callcenters en webcare, is het interessant om video’s in te zetten om het telefoon- en online verkeer te verminderen.

Door online al antwoord te geven op de meest gestelde vragen met een duidelijke uitleg, zullen minder klanten contact opnemen met een medewerker van het bedrijf. Met het terugbrengen van de bezetting kunnen deze bedrijven kosten besparen.

Videocontent behapbaar maken

Het nadeel van een lange video is vaak, dat je er niet heel gemakkelijk doorheen kunt navigeren. Stel, je bent op zoek naar een specifiek stuk in een 20 minuten durende video? Succes…

Met interactieve video kun je hoofdstukken toevoegen aan een video, waarmee je een soort inhoudsopgave creëert en daarmee de content van je video voor de kijker makkelijker doorzoekbaar maakt.

Productinformatie makkelijk(er) toegankelijk maken

Ondanks dat iedereen steeds meer over gaat op digitale kanalen en het gebruik van video een ontzettende grote groei doormaakt, vinden mensen het nog steeds prettig om een ouderwets stukje papier vast te houden, zoals een brochure.

Met interactieve video is het mogelijk om een digitale brochure toe te voegen aan een video. De kijker kan de brochure downloaden en, indien gewenst, printen.

Interactiviteit past onder andere goed in productvideo’s, e-learning video’s, instructievideo’s of video’s met antwoorden op veelgestelde vragen.

Hoe maak ik een interactieve video?

Een interactieve video begint met een uitgewerkt plan, vervolgens het produceren van de video en bij publicatie op het gekozen videoplatform kunnen de interactieve elementen (inclusief vormgeving) worden toegevoegd.

Het meest gebruikte videoplatform YouTube biedt beperkte mogelijkheden voor interactiviteit.

De beste optie is om te kiezen voor een eigen, betaalde hostingoplossing voor video’s. Er zijn verschillende aanbieders in Nederland (en buitenland) van online video platformen.Deze platforms bieden meer vrijheid rondom interactiviteit, vormgeving, betere metrics en meer controle over de omgeving.

Binnenkort publiceren we een artikel over de verschillende mogelijkheden die er zijn op het gebied van videohosting.

Hieronder vind je een voorbeeld van een interactieve video op een online video platform:

Conclusie

Video is over het algemeen een medium voor eenrichtingsverkeer: je zendt naar je doelgroep. Het kan dan ook een uitdaging zijn om je doelgroep onderdeel te maken van je communicatie.

Door het toevoegen van interactiviteit aan je video geef je je doelgroep iets te kiezen of je geeft ze zelf de touwtjes in handen. Het belangrijkste voor jou, als verspreider van de video, is vooral dat je gedaan krijgt bij je doelgroep waarvoor de video is bedoeld. Vooral daarin kan interactiviteit een belangrijke rol spelen.

Een kijker contact op laten nemen? Een kijker direct relevante informatie laten opvragen? Een kijker gelijk naar de pagina van een product laten gaan? Interactiviteit kan je helpen om de informatiebehoefte van je (potentiële) klant zo effectief mogelijk te beantwoorden. En, wie houdt er nu niet van gemak?

Ik hoop dat je de informatie en de tips in dit artikel nuttig vindt. Deel dit artikel met je netwerk op Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook. Wie weet doe je een ander ook een plezier met dit artikel.

Credits afbeeldingen: Blue Billywig

Share Button

Weten wat we voor jou kunnen betekenen? Neem contact op

Moove slogan